Köksrenoveringarna i Sverige har verkligen skjutit i höjden. Egentligen gäller detta renoveringar överallt i bostaden; men köktet sticker verkligen ut och skiljer sig från mängden. I detta ligger ett ökat behov och där köket förvandlats från en plats – enbart för en person och enbart för att laga mat – till att bli en mer social plats där samtliga medlemmar i familjen vill vara. Något som kräver mer öppna ytor, mer – och bättre – förvaring samt bättre utrustning och verktyg i stort.
Roligt, naturligtvis – men blir det hela inte lite väl strömlinjeformat? Vad hände med det unika tänket, vad hände med att skilja sig från andras kök och vad hände med den, något uttjatade, uppmaningen om att tänka lite utanför boxen? Missförstå oss rätt här, de flesta köksrenoveringar som sker i Sverige blir väldigt snygga – men det är något som saknas. Det där lilla extra, pricken över i:et och grädden på moset. Vi skulle säga att man kan nå denna förändring till det bättre utan att riva ut köket och börja om på nytt.
Enligt oss så är det nämligen till mångt och mycket bänkskivorna som är problemet. Vi skulle uppskatta att ungefär åtta av tio bänkskivor i Sverige är av trä; en tjock, rustik skiva – gärna i en mörkare nyans. Denna bänkskiva är förvisso snygg; men den börjar bli lite väl uttjatad och i ärlighetens namn så är den inte speciellt lyxig. Det är, trots allt, en detalj man vill komma åt då man befinner sig i köket.
Man vill – liksom vid badrummet – känna att man befinner sig i en estetiskt tilltalande, lite lyxigare miljö och den känslan är svår att nå om det enbart finns trä överallt. Vårt förslag? Stenskivor. Stenskivor tar köket till en ny nivå; de adderar det där lilla extra och de skänker en påtaglig lyx.
” Men, är inte stenskivor väldigt dyra och är det inte väldigt känsliga; kan man verkligen kosta på sig att ha en bänkskiva av sten i köket” .
För att svara på dessa spörsmål om stenskivor så tänkte vi – genom några punkter – klargöra lite om vad man ska tänka på gällande varje typ av stenskiva. Många tar för givet att stenskivor endast handlar om marmor – och i synnerhet marmor från området Carrarra i Italien – men riktigt så är det inte. Det finns fler alternativ än så och om vi nedan presenterar tre av dessa – inklusive marmor – så kanske vi kan locka dig till att byta dina trista bänkskivor i köket mot stenskivor istället.
- Marmor: marmor är en natursten och den äkta – den kommer från just området vi nämnde ovan; carrarra. Stenskivor i marmor är mer porösa och är således lite känsligare för direkta slag (tappar du en marmorskiva i golvet så är det också troligt att den spricker). Däremot så är en vanlig missuppfattning angående marmor att vätska helt förstör skivan i fråga. Så är det inte. A) marmor står emot vätska riktigt bra och B) det är syra man ska passa sig för. Stenskivor av marmor kräver lite mer skötsel och att man använder sig av speciella rengöringsmedel (utan syra) samt är försiktig med att ställa exempelvis vinglas på skivorna.
- Granit: vi skulle verkligen vilja slå ett slag för stenskivor i granit då dessa är avsevärt mycket tåligare än exempelvis marmor. Hård som granit; uttrycket är inte direkt taget ur luften. Repor då? Ja, väljer du mattpolerad granit så bör du vara lite försiktig. Blankpolerad granit däremot – den tål det mesta. Med sin mörka färg är granit som gjord för ett kök.
Andra inlägg
- Elektriker i Avesta – en ovärderlig resurs för alla i området
- Takläggare i Norrköping formar stadens siluett
- Stopp i avlopp – en verklighet i många hushåll
- Många fördelar med regelbunden stamspolning i Stockholm
- Att hantera mark som är förorenad och riskerna med denna
- Effektiva tekniker för vibrationsmätning vid markarbeten
- Projektledning i Stockholm för stora och små projekt
- Fasadrenovering i Jönköping – förlänger byggnadens livslängd
- Smidesverkstäder i Stockholm skapar hållbara och väldesignade konstruktioner
- Konstruktionsplanering bakom framgångsrika konstruktioner