Inför en renovering så finns det alltid – i synnerhet – en fråga som man bör ställa sig: kan jag göra jobbet själv eller är det något som kräver professionell hjälp? I många fall så gör nämligen många fel här och tror sig kunna lite mer än vad man egentligen klarar av, någots om leder till dåliga jobb som dessutom sällan blir färdigställda.
Regel nummer ett är att alltså att man försöker vara ärlig mot sig själv och inte tar sig vatten över huvudet. Det går att ta in hjälp enbart för vissa delar av ett projekt också. Ska du exempelvis renovera i badrummet så kan du anlita exempelvis en plattsättare för en snyggare finish på kakel och klinkers medan du sköter resten – förutsatt att du klarar det – på egen hand.
Finns det då några fler frågor som man bör ställa sig innan en renovering? Vi anser det och vi tycker att följande spörsmål bör ha ett svar innan man sätter igång:
- Har jag råd? Det kostar pengar att renovera och det dyker nästan upp extrakostnader som man inte räknat med. Vårt råd är att man verkligen sätter sig ned och räknar på alla kostnader – material, verktyg, eventuell hyra av maskiner, säkerhetssaker, ställningar; kort sagt: allt – och sammanställer en budget. Skulle du anlita hantverkare så kan det vara läge att på ett tidigt stadium begära in offerter och ställa dessa mot varandra. En renovering – oavsett var i huset – som sker spontant och på uppstuds; den blir sällan billig. Planera ordentligt.
- Har jag tid? Samma sak gäller här som med pengar; man räknar alltid lite för lågt. Skulle du räkna på att din renovering tar en vecka så kommer den i slutändan att ta två – minst!. Har du ett heltidsjobb och en familj att ta hand om så bör du räkna med att du kanske inte har så mycket tid att avsätta för din renovering. I det läget kan ytterligare en fråga med fördel ställas: orkar jag?
- Får jag? Renovering som involverar elektricitet kräver alltid en behörig elektriker. Renovering som involverar vatten bör alltid skötas av en rörmokare. Skadorna vid felhantering kan bli fruktansvärt kostsamma och då det gäller el så är det rent livsfarligt. Dessutom så bör du kolla med din BRF om du får riva exempelvis en vägg och du bör även se till att kontakta byggnadsnämnden i din kommun om det handlar om att bygga någonting nytt på exempelvis din tomt. I många fall krävs ett bygglov.