Vissa renoveringar innebär betydligt fler regler att förhålla sig till än andra. Så är det med badrummet. Vilka regler och säkerhetsfrågor gäller vid badrumsrenovering?
Ska du flytta en innervägg eller renovera trappan finns inte många branschregler eller säkerhetsfrågor att förhålla sig till. När det kommer till renovering i ett våtrum (främst badrum) finns det däremot betydligt mer att tänka på.
Det finns visserligen ingen lag som säger att vissa specifika regler måste följas. Men att inte följa branschreglerna innebär en förhöjd risk för skador och att inte få ersättning från försäkringsbolaget om skada uppstår.
Bygglov
Om badrumsrenoveringen ändrar bostadens funktion eller om bärande delar ändras behövs bygglov. Det kan även krävas vid ändringar i s.k. K-märkta hus. Det är däremot sällan som bygglov krävs vid dessa renoveringar.
Godkänt från förening
Om du bor i bostadsrätt bör du först kontakta styrelsen och höra om det finns några regler att förhålla sig till. Detta eftersom både du som bostadsrättsinnehavare och föreningen har delat ansvar för badrummet.
Säkert Vatten
För VVS-arbete kan hemsidan sakertvatten.se besökas. Här presenteras både auktoriserade VVS-företag samt de gällande branschreglerna inom området. Genom att följa dessa regler minskar risken kraftigt att skador ska uppstå i framtiden.
Boverket
På Boverket.se finns information kring vad som krävs vid nybyggnation av badrum och våtrum.
Våtrumsregler – GVK
För arbete i ett våtrum bör branschreglerna följas som är nämnda på GVK.se. Även här kan man hitta auktoriserade företag samt vilka regler som gäller för att man ska genomföra renoveringen på ett fackmannamässigt sätt.
Arbetet ska utföras fackmannamässigt korrekt
Du får utföra arbetet i ett våtrum själv och även avgöra själv hur det ska utföras. Men du får då även ta konsekvenserna av detta. Väljer du att frångå dessa regler ökar du risken för vattenskada. Det finns statistik från branschen som tydligt påvisar att risken för vattenskador ökar markant i det fall en privatperson genomför sin badrumsrenovering själv mot om ett företag anlitas. Detta just eftersom man inte till 100 % följer branschreglerna gällande material och arbetssätt.
Om en vattenskada skulle uppstå kan försäkringsbolaget granska hur badrummet byggts för att säkerställa sig om att det skett på ett fackmannamässigt korrekt sätt. Med andra ord att man följt de rekommendationer som finns på sakertvatten.se och gvk.se.
Skulle de anse att du inte utfört det korrekt gäller inte heller försäkringen. Vid mindre avvikelser kan försäkringsbolaget anse att ersättningen ska sänkas. Vid större felaktigheter kan de neka ersättning helt. Därmed får du bekosta hela renoveringen på egen hand. Det kan innebära en stor kostnad och inte minst om skador även uppkommit på närliggande byggnader.
Du hittar mer information om badrumsrenovering på denna sida: https://www.badrumsrenoveringeskilstuna.nu/
Andra inlägg
- Elektriker i Avesta – en ovärderlig resurs för alla i området
- Takläggare i Norrköping formar stadens siluett
- Stopp i avlopp – en verklighet i många hushåll
- Många fördelar med regelbunden stamspolning i Stockholm
- Att hantera mark som är förorenad och riskerna med denna
- Effektiva tekniker för vibrationsmätning vid markarbeten
- Projektledning i Stockholm för stora och små projekt
- Fasadrenovering i Jönköping – förlänger byggnadens livslängd
- Smidesverkstäder i Stockholm skapar hållbara och väldesignade konstruktioner
- Konstruktionsplanering bakom framgångsrika konstruktioner