Vattenskador i kök och badrum är vanligast och det kanske inte kommer som någon större överraskning - detta med tanke på att båda rummen inkluderar ett flitigt användande av vatten och där fukt är vanligt förekommande.
Det som emellertid är aningen överraskande för de flesta är att köket numera är det rum där absolut flest vattenskador rapporteras och anmäls. De flesta skulle nog gissa på att badrummet fortfarande är kvar som ohotad etta på denna mindre smickrande lista, men numera är alltså köket en betydligt känsligare punkt. Något som har en naturlig förklaring som ligger i att vi idag använder oss av allt fler maskiner som innehåller vatten - kyl, frys, diskmaskin, ismaskiner och så vidare: samtliga dessa ökar riskerna markant och i kombination med att vi numera också renoverar flitigare så finns all anledning att öka uppmärksamheten kring eventuella vatten- och fuktskador även i köket.
Ett tredje område i huset som drabbas av vattenskador handlar om tvättstugan. Här har dock siffrorna sjunkit och idag så står anmälda vattenskador i tvättstugan för ungefär sju procent av totalen. Kök och badrum å sin sida - de står för en hisnande tredjedel av alla vattenskador som anmäls. Till protokollet ska även föras att det i Sverige anmäls ungefär 100.000 vattenskador varje år. Då förstår man också att det handlar om en ansenlig del som dagligen inträffar i våra hem.
Hur kan du förebygga mögel ur vattenskada?
Vattenskador kan ske som en följd av otur och sådant är det inte mycket att göra åt. Saker kan, helt enkelt, gå sönder och springa läck även om man sköter underhållet och har gjort allt rätt i samband med exempelvis en renovering. Mer vanligt är emellertid att en vattenskada inträffar som en direkt följd av ett bristande underhåll, dåligt kontroll och - tyvärr - slarviga renoveringar där det i vissa fall kan handla om rent fuskjobb; detta även om man anlitat professionell hjälp.
Det senare bör man ta fasta på: ska du renovera i köket eller i badrummet så bör du säkerställa att det företag du anlitar verkligen har kunskap och erfarenhet att sköta uppdraget. Referenser, certifikat, antal år i branschen och så vidare - vänd på så många stenar som möjligt innan du skriver under ett avtal.
Det du kan göra på egen hand för att undvika vattenskador som kan leda till mögel, handlar om att arbeta strukturerat och sätta upp en underhållsplan. Då exempelvis golvbrunnar är en tydligt svag punkt i badrum så bör dessa kontrolleras och vid behov bytas ut. Detsamma gäller tätskikt som även de har en begränsad livslängd. Var även noga med att rensa ur avlopp och rör för att förhindra att stopp sker.
En annan viktig sak gäller rören och ledningarna som löper på insidan av ditt hus. Dessa är svåra att kontrollera och det kan således vara svårt att veta det egentliga skicket. Vattenskador är därför relativt vanliga och där vatten i rören fastnar och fryser. Då vattnet sedan tinar så spricker rören/ledningen och du har en omfattande vattenskada på din hals. Här kan du med fördel anlita ett företag för en rörinspektion och säkerställa att insidan av ditt hus mår bra. Skulle åtgärder behövas så är du ute i god tid och kan i lugn och ro ordna med det som krävs - oavsett om det handlar om ett stambyte eller om en relining.
Några tips om underhåll för att förhindra vattenskador
Om en vattenskada skulle inträffa så gäller det att du agerar snabbt. Kontakta ditt försäkringsbolag per omgående och få en rekommendation om vilket företag som kan hjälpa dig med problemet i fråga. Säkerställ alltid att företaget i fråga följer de branschregler som finns.
För att undvika vattenskador i kök och badrum så kan dessa punkter vara till din fördel:
- Rensa avloppet regelbundet.
- Sätt upp en plan för att kontrollera skicket på ledningar, tätskikt och dina golvbrunnar. Ta gärna hjälp vid osäkerhet.
- Droppskydd. Se till att lägga ut droppskydd under känsliga maskiner i köket - kylen, frysen och diskmaskinen. Genom detta ser du om någonting läcker och köper dig tid att agera snabbare.
- Fukt- och vattenlarm. En investering som kan löna sig. Att ha ett vattenlarm innebär att vattnet stängs av automatisk om exempelvis ett läckage inträffar. Fuktlarm är ofta kopplat till hemlarmet och innebär att du får ett samtal om nivåerna av fukt börjar nå oroväckande nivåer.
Relaterad läsning: https://www.doldafelhus.se
Andra inlägg
- Relining i Kalmar – ett smart sätt att förlänga rörs livslängd
- Pålitlig byggfirma som arbetar med kvalitet i Haninge
- Värdefull jourhjälp för VVS i Malmö
- Spara pengar och miljö med smart byggvärme
- Inmätningens roll i framgångsrika byggprojekt
- Effektiv asbestsanering säkrar byggnader i Örebro
- Snickare i Stockholm – kompetenta hantverkare i din stad
- Skapa en solid grund med dränering i Västerås
- Stadsbilden förändras med arkitekt i Stockholm
- Brandisoleringens roll inom förebyggande brandskydd