Det som skiljer sig åt mellan olika typer av renoveringar är att det finns en del saker som privatpersoner inte tar på lika stort allvar som andra. Menas med detta – en del renoveringar anser man sig klara av utan att kalla in någon professionell och extern hjälp och detta tänk kan i slutändan medföra stora konsekvenser.
Det som man vid varje projekt i sitt hem ska utgå ifrån är nämligen det faktum att man ställer sin egen tid mot sin egen kunskap samt hur mycket pengar man har att röra sig med och här är det främst tiden som ofta ställer till problem i slutändan.
Många privatpersoner underskattar nämligen hur lång tid varje moment tar och tror sig kunna sköta dessa på kvällstid samt på helger – tider under veckan då man dessutom är ganska mör efter sitt ordinarie arbete. Att sköta en mindre renovering kan ställa till nog med problem genom detta. För ett större projekt kan det innebära rena katastrofer. En skicklig yrkesman är alltid att föredra och detta egentligen oavsett vad området gäller; man betalar pengar – men i gengäld får man ett perfekt jobb som håller över tidens tand istället för att tvingas göra om det efter bara något år.
Vi nämnde ovan att det kan vara svårt att skilja på projekt som man genomför på egen hand och de som man kallar in hjälp för. Ett område rörande detta som verkligen hamnat i kläm är måleri och detta är en typisk detalj som många underskattar och avstår från den professionella hjälp som finns. Man tycker att en målare är en dyr, onödig kostnad och i jakt på att spara pengar så sköter man jobbet själv, men – milt uttryckt – varierande resultat.
Först och främst här – det finns en anledning till att det finns en profession vid namn målare och det finns anledningar till varför man ska anlita en sådan. Ska du exempelvis måla om – in- eller utvändigt till ditt hus i Stockholm – så kommer du genom att anlita en riktig målare att tjäna pengar, spara tid och du kommer att kunna vara säker på att jobbet denne utfört vare sig är flammigt, fläckigt eller börjar flagna – typiska scenarion då lekmän tagit fram färg och pensel och ställt sig framför en vägg.
Så jobbar en målare
Det som man ska tänka på då man målar – om man nu prompt funderar på att göra detta på egen hand – är att det är arbetet innan som sätter standarden för det slutgiltiga resultatet. Vi ska naturligtvis inte förbjuda någon från att måla, det är ofta både roligt och utvecklande, men om man ska göra det – ja, då kan man också jobba på samma sätt som en riktigt målare gör.
Det vill säga; om du ska måla om din lägenhet i Stockholm – utgå då och dra lärdom från hur en professionell målare skulle ha gjort.
Vi kan nämna några små detaljer och vi kommer att bortse från det faktum att en målare gör ett bättre jobb – det är ju naturligt – och istället sätta upp några standardpunkter som du kan utgå ifrån. Som vi nämnde ovan; arbetet innan sätter standarden – det är det viktigaste att ha i huvudet.
- Det är detta vi menar som viktigast och det so främst skiljer en målare från en privatperson. Du kommer att stå och slipa, du kommer att riva bort tapet, du kommer att spackla och putsa väggen. Detsamma kommer även en professionell målare att göra – skillnaden är att han kommer att göra det om- och om igen. Vi kan säga att det handlar om att du som lekman lägger kanske tjugo procent på det här grundarbetet till väggen i Stockholm och åttio på själva målandet – en målare disponerar sin tid precis tvärtom och det är direkt avgörande. Ju mer tid du lägger på det tråkiga – desto bättre blir också resultatet. Att vanliga personer gör så här är lätt att förstå; man vill trots allt komma igång och se resultat, det bästa sådana får man dock genom att först lägga kraften på det viktiga. Slipa, putsa och spackla till dess att du är nöjd – upprepa därefter proceduren några gånger, som en riktig målare skulle ha gjort.
- Rätt verktyg. Måla inte med en gammal pensel utan unna dig en riktig kvalitetspensel samt en riktig roller. Se till att täcka för golvet ordentligt och använd tejp kring lister och tak. Läs anvisningarna på färgburken för att veta ungefär hur mycket färg som behövs. Det behövs – nästan uteslutande – mindre än vad du tror.
- Måla taket först. Här har vi ett klassisk nybörjarmisstag. Ofta ser man efter att ha målat en vägg att även taket ser ut att vara i behov av ett målerijobb. Detta speciellt om man har ett vitt tak samt ska måla sina väggar i samma kulör; där finns alltid risk att taket ser gult ut efteråt. Rådet här är att göra som en målare – börja med taket för att sedan undvika färgstänk på väggarna i lägenheten i Stockholm. Logiskt, eller hur
Måla med hjälp av rot-avdraget
Det som – trots de ovanstående tipsen – ändå talar för att du ska anlita en målare är att du i dagsläget kan få jobbet utfört till ett betydligt bättre pris. Du kan anlita en målare, se denne arbeta och därefter dra av upp till 30 procent av kostnaden genom att använda dig av ditt rot-avdrag – förutsatt att du är berättigad till detta ( logga in på Skatteverkets hemsida för att se över den saken).
Rot-avdraget gäller över hela Sverige upp till 50.000 kronor/år och per person och det här gör att den målare du anlitar och det jobb denne utför är väl värt varenda krona. Vill du använda denna förmånliga skattesubvention till dagens förmånliga status så bör du dock passa på; efter nyår kommer det att minskas till 30% från nuvarande 50. Se till att kontakta en målare redan idag och få jobbet korrekt, effektivt och billigt utfört.
Här kan du läsa mer om hur professionella målare arbetar: www.målarestockholm.biz.
Andra inlägg
- Elektriker i Avesta – en ovärderlig resurs för alla i området
- Takläggare i Norrköping formar stadens siluett
- Stopp i avlopp – en verklighet i många hushåll
- Många fördelar med regelbunden stamspolning i Stockholm
- Att hantera mark som är förorenad och riskerna med denna
- Effektiva tekniker för vibrationsmätning vid markarbeten
- Projektledning i Stockholm för stora och små projekt
- Fasadrenovering i Jönköping – förlänger byggnadens livslängd
- Smidesverkstäder i Stockholm skapar hållbara och väldesignade konstruktioner
- Konstruktionsplanering bakom framgångsrika konstruktioner