Funderar ni på att renovera era trägolv? Att slipa ett gammalt trägolv är ett stort och dammigt arbete. Men resultatet blir otroligt snyggt och dessutom återfår golvet sin forna glans.
Trä är det mest populära golvmaterialet. Det finns säkert många olika orsaker till varför det har blivit så. Från början beror det säkert på den goda tillgången på skog i vårt land, men även på att det är ett vackert och hållbart material.
Ett trägolv går att renovera och det blir som nytt igen. Därför är ett trägolv även bra för miljön. Ett massivt trägolv kan hålla i över hundra år om man vårdar och sköter om det som man ska. Men hur många gånger ett trägolv går att slipa beror naturligtvis på golvets tjocklek. Ett massivt parkettgolv brukar kunna slipas mellan fyra till fem gånger medan en lamellparkett går att slipa tre gånger.
Ett tungt och dammigt arbete
Det går att slipa golv själv, men man ska veta att det både dammar och väsnas rejält. Har man lust att gå fram och tillbaka i ett rum i två dagar med en sjuttio kilo tung maskin kan man spara pengar, då man slipper att anlita en professionell golvslipningsfirma. Men det vill till att man vet vad man gör och att man slipar på rätt sätt. Både slippapper och maskinhyra kan lätt överstiga priset det kostar att hyra in en hantverkare, särskilt som man kan nyttja ROT-avdraget. Risken finns även att resultatet inte blir så bra, med exempelvis ojämna hörn och slipspår vilket gör att golvet måste slipas om.
Viktigt med underarbetet
Slipmaskiner finns att hyra på flera ställen och man betalar hyra per dag. Därför bör man redan innan man hämtar maskinen ha förberett rummet och golvet som ska slipas. För att damm inte ska spridas till resten av bostaden ska man plasta och tejpa igen dörröppningar. Men det gäller att ha en plan så att man vet hur man tar sig in och ut ur rummet.
Golvet ska också tvättas, annars riskerar man att smutsen istället trycks ner i träet då man slipar. När man slipar ett golv är det viktigt att det blir jämnt och utan slipspår. Inte bara för att det blir vackrare utan även för att det annars inte håller lika länge. Efterbehandlingen av vax, olja eller lack kommer nämligen att lägga sig ojämnt över golvet.
Andra inlägg
- Effektiva tekniker för vibrationsmätning vid markarbeten
- Projektledning i Stockholm för stora och små projekt
- Fasadrenovering i Jönköping – förlänger byggnadens livslängd
- Smidesverkstäder i Stockholm skapar hållbara och väldesignade konstruktioner
- Konstruktionsplanering bakom framgångsrika konstruktioner
- Solceller kan öka lönsamheten för lantbruk
- Begagnade hyllställ och pallställ för trygg och kostnadseffektiv lagringslösning
- Målare i Hägersten gör skillnad med kvalitet och miljöfokus
- Effektiva lösningar för transport och lagring med IBC tank
- En lösning på biluppställning i Stockholm