En väldigt vanlig typ av olycka i Sverige handlar om att någon faller från ett tak. De flesta av dessa fall skulle kunna förhindras om det bara funnits en tanke på bättre taksäkerhet - något som faktiskt också kommit som krav på dig som villa- eller fastighetsägare. Ingen - vare sig du eller någon annan - ska skada sig som en följd av bristande taksäkerhet. Att kraven ökat är bra; men fortfarande finns en hel del att göra. I Sverige så skadas tusentals människor varje år som en följd av fallolyckor. Det är inte ovanligt att det handlar om privatpersoner och inte om yrkesmän såsom takläggare eller sotare. De senare har säkerheten i bakhuvudet vid varje jobb medan den förra kategorin - du och jag - inte har det.
Prova dig själv lite: om du äger en villa i Stockholm vars tak behöver skottas - hur troligt är det att du använder säkerhetssele? Och; hur troligt är det att du överhuvudtaget har en ankarpunkt att fästa selen i fråga i?
Många svarar - inte alls - på båda dessa frågor och däri ligger också en stor del av problematiken inom taksäkerhet. Man har bråttom, man har varit uppe på taket hundratals gånger tidigare och man underskattar riskerna. Den hundraförsta gången så halkar man, glider ner från taket och gör sig illa.
Kontakta ett företag inom taksäkerhet
Ser man till fastighetsägare och BRF:er så finns det ännu större krav på taksäkerhet då skador kan komma att drabba tredje person. Något som är vanligast vintertid och där exempelvis en förbipasserande kan få ett lass med snö i huvudet. Där har du ett ansvar - dels i att anlita ett företag för att skotta taken då det behövs och dels också genom att få snörasskydd monterade - det är en viktig del inom taksäkerhet.
Hur kan då andra lösningar se ut då man talar om taksäkerhet och hur kan ett företag inom branschen hjälpa er med denna fråga? Vanliga detaljer som brukar monteras är bland annat följande:
- Ankarpunkt: En ankarpunkt behövs för att fästa en säkerhetslina i. En stabil anordning som brukar monteras vid skorstenen. viktigt att tillägga är att varje arbete som sker på en högre höjd än två meter ska utföras med säkerhetslina och denna ska således fästas någonstans. Ett annat - lite mer flexibelt alternativ - är att montera ett nockräcke, Ett sådant har lite mer svängmån i sidled jämfört med en ankarpunkt.
- Gångbrygga: En gångbrygga sätt upp för att man lättare ska kunna förflytta sig i sidled på taket.
- Glidskydd. Har du inget glidskydd på din villa i Stockholm och samtidigt saknar en taklucka så kommer ingen sotare att genomföra jobb hos dig. Ett glidskydd förhindrar att stegen glider undan och är något som man fäster i den nedre delen av taket.
- Bärläktssteg: ett tak med bärläktssteg monterade erbjuder en säker väg upp till skorstenen.
Där har vi några exempel på lösningar inom taksäkerhet som kan ge säkrare jobb och vistelser upp på taket.
Andra inlägg
- Elektriker i Avesta – en ovärderlig resurs för alla i området
- Takläggare i Norrköping formar stadens siluett
- Stopp i avlopp – en verklighet i många hushåll
- Många fördelar med regelbunden stamspolning i Stockholm
- Att hantera mark som är förorenad och riskerna med denna
- Effektiva tekniker för vibrationsmätning vid markarbeten
- Projektledning i Stockholm för stora och små projekt
- Fasadrenovering i Jönköping – förlänger byggnadens livslängd
- Smidesverkstäder i Stockholm skapar hållbara och väldesignade konstruktioner
- Konstruktionsplanering bakom framgångsrika konstruktioner