Att golvet tar skada är en naturlig följd av placering och användning. Du går på golvet dagligen, du ställer tunga saker på det, du tappar föremål, du spiller, det kommer in smuts och vatten och kanske har du barn eller husdjur som även de bidrar till slitaget.
Oavsett var golvet ligger, oavsett material eller hur många som bor i ditt hem - förr eller senare så kommer åtgärder att behöva vidtas och förr eller senare så kommer du att behöva kontakta en golvläggare. Något som emellertid inte behöver betyda en kostsam och krävande renovering där golvet rivs ut och ersätts med ett nytt.
De flesta golv - undantaget laminat och plastmattor - går att slipa och det är också något som i första hand rekommenderas. En golvslipning har nämligen - utöver ekonomiska fördelar (den sker till en bråkdel av priset för ett nytt golv) även estetiska uppsidor. Särskilt om det handlar om äldre trägolv vars skönhet redan finns där och endast behöver fräschas upp genom att slipa bort det översta lagret samt applicera en ny ytbehandling. I vissa fall då kan det dock vara så att golvet inte går att slipa; det finns trots allt inte hur mycket yta som helst.
Den enstaka skadan - går den att reparera?
Man måste även göra skillnad på slitage och rena smällar. Ett golv har ett naturligt slitage som kommer av en följd av vardagen. Det kan även innebär att du tappar någonting tungt på golvet och att det spricker eller tar skada som en följd av detta. Likväl kan det innebära att du spiller någonting som inte går att tvätta bort - rödvin är en klassiker i sammanhanget.
Hur ska man då tänka och hur agerar en golvläggare ställd inför en sådan uppgift? Vi kan säga att du tappat en mortel på ditt trägolv i Stockholm och att du ringer en golvläggare i hopp om hjälp: är det möjligt att laga endast det skadade området eller måste hela golvet bytas ut?
Här är faktiskt något intressant för personer som står inför att välja golv och en anledning att välja mer av en tanke på kvalitet än av ekonomiska skäl. En golvläggare kan nämligen - förutsatt att han är skicklig, har rätt utbildning samt rätt verktyg - rädda ett golv även vid skador som skett punktvis. Det kan han emellertid inte göra om det handlar om ett klickgolv.
Ett sådant golv måste läggas om och där är ytterligare - utöver att det sällan går att slipa - ett skäl till varför man ofta tjänar på att välja ett lite dyrare golv direkt och låta en golvläggare sätta det på plats. En fiskbensparkett är lättare att reparera än vad ett laminatgolv är, det bör man veta.
Rätt ytbehandling för rätt golv
Olika golv har olika egenskaper - både sett till tålighet och sett till hur det ser ut. Båda dessa faktorer går emellertid att förändra och det leder oss in på en viktig aspekt av hur ett golv ska behandlas. Säg att du anlitat en golvläggare för en slipning av din fiskbensparkett i Stockholm - är jobbet klart i och med att det översta lagret blivit slipat? Nej, det är det inte.
Återstår gör nämligen den viktiga sista delen och den innebär att du ska välja en lämplig ytbehandling. Med lämplig menar vi att du dels ska tänka på skydd och dels på hur golvet ska se ut; vill du ha värme, glans eller någonting däremellan? Exempelvis lack ger ett överlägset skydd om man jämför med olja - men då skiljer också estetiken och utseendet sig markant åt mellan dessa.
Vårt råd är att du diskuterar fram en lösning tillsammans med din golvläggare - gärna med ett fokus på var i bostaden golvet ligger och vilket typ av slitage som finns just där. Ett golv i en hall behöver - trots allt - mer skydd än vad golvet i ditt sovrum behöver, eller hur?
Andra inlägg
- Relining i Kalmar – ett smart sätt att förlänga rörs livslängd
- Pålitlig byggfirma som arbetar med kvalitet i Haninge
- Värdefull jourhjälp för VVS i Malmö
- Spara pengar och miljö med smart byggvärme
- Inmätningens roll i framgångsrika byggprojekt
- Effektiv asbestsanering säkrar byggnader i Örebro
- Snickare i Stockholm – kompetenta hantverkare i din stad
- Skapa en solid grund med dränering i Västerås
- Stadsbilden förändras med arkitekt i Stockholm
- Brandisoleringens roll inom förebyggande brandskydd