En balkong tillför huset ytterligare en dimension och ger ett utrymme där man kan sitta och läsa en god bok, dricka en koppa kaffe och/eller bara njuta av solen. Måhända att en balkong på en villa inte eftersökt lika aktivt som vid bostads- eller hyresrätter - man har ju trots allt en hel tomt att spela på som villaägare - men att det finns fördelar; det råder det inga som helst tvivel om.
“ Vem vill inte kunna ta en kopp kaffe, en god bok och sätta sig i solen? Att bygga en balkong kan skapa mycket högre livskvalitet. Frågan är bara: får du bygga en balkong på din villa? “
Dessutom ska man se en balkong från ett annat perspektiv också. Ser du som förbipasserande en villa med balkong så kommer du garanterat att uppleva denna som lite pampigare, lite mer ombonad och lite mer lyxig än grannhuset som saknar balkong.
Som en sista anledning till varför en balkong adderar något till bostaden så kan vi peka på den friska luften den för med; har man en balkong så garanteras en angenäm lufttillförsel under sommarhalvåret då man kan öppna balkongdörren lite på glänt; i synnerhet är detta något som uppskattas om balkongen i fråga ligger i anslutning till något av sovrummen.
Goda användningsområden, estetik och bättre ventilation är de saker som vi anser talar för att du ska bygga balkong om du saknar en sådan. Det finns dock några saker du bör tänka på och inte minst gäller detta regler och lagar.
Kolla hos kommunen om du får bygga balkong
Att bygga en balkong innebär att man förändrar fasaden på ett sådant sätt att det ofta krävs ett bygglov. Eller krävdes åtminstone. Vår bostadsminister Peter Eriksson la nämligen en motion i början av 2017 som skulle göra det bygglovsbefriat att bygga balkong - något som också klubbades igenom i riksdagen. Men, det finns trots detta vissa fallgropar:
- Du får inte bygga balkong på en särskilt värdefull byggnad eller i ett område som anses vara det.
- Du får inte bygga balkong om den strider mot områdets detaljplan.
- Din balkong får inte vara närmare grannen än 4.5 meter.
Dessa tre punkter gör att det krävs ett bygglov innan du kan sätta igång att bygga din efterlängtade balkong. Något som ytterligare gör det hela svårare är att kommunerna i Sverige på egen hand kan besluta i detaljplan att en tillbyggnad av en balkongs kaliber inte får göras utan ett bygglov.
Vårt råd är att du alltid kontaktar byggnadsnämnden i den kommun du bor i och kollar hur reglerna ser ut. Har du tur så krävs det inget bygglov för att bygga balkong där du bor. Om så är fallet - ja, då är det bara skicka in en ansökan och hålla tummarna.
Vad gäller själva byggnationen så finns det några val: du kan bygga en balkong på egen hand - inte rekommenderat. Du kan kontakta en snickare - ett bättre val. Du kan även köpa en färdigtillverkad balkong som levereras och monteras på ditt hus - en väldigt bra lösning som dock kostar lite mer pengar.
Läs mer om balkongbygge här: http://www.byggabalkong.org.
Andra inlägg
- Elektriker i Avesta – en ovärderlig resurs för alla i området
- Takläggare i Norrköping formar stadens siluett
- Stopp i avlopp – en verklighet i många hushåll
- Många fördelar med regelbunden stamspolning i Stockholm
- Att hantera mark som är förorenad och riskerna med denna
- Effektiva tekniker för vibrationsmätning vid markarbeten
- Projektledning i Stockholm för stora och små projekt
- Fasadrenovering i Jönköping – förlänger byggnadens livslängd
- Smidesverkstäder i Stockholm skapar hållbara och väldesignade konstruktioner
- Konstruktionsplanering bakom framgångsrika konstruktioner