Är du intresserad av ett arbete där du får jobba med händerna, skapa något nytt? Ett jobb där ingen dag är den andra lik? Tycker du dig sakna den kreativa ådran så är det inget problem heller.
En plåtslagare arbetar inte enbart med tak som är vanligt att tänka på när man först hör ordet. Utan det finns olika yrkeskategorier som en plåtslagare kan vara med, dessa är - ventilationsplåtslagare, byggnadsplåtslagare och grovplåtslagare. En ventilationsplåtslagare arbetar med ventilationsanläggning som namnet föreslår. Detta betyder att de arbetar med tillverkningen, monteringen och också skötseln av anläggningen. En byggnadsplåtslagare arbetar med att både tillverka och montera produkter - då speciellt ta, men även fönsterbleck och lister runt både dörrar och fönster. Deras huvudjobb när de arbetar på ett tag är att skydda fasaden och taket så att det inte läcker vatten till byggnaden. En grovplåtslagare tillverkar stålkonstruktioner som byggnader, broar, tryckkärl, stålbalkar och mycket med. Det är alltså ett yrke där det finns många möjligheter till vidareutbildning
Vad för utbildning krävs?
Det finns olika sätt att utbilda dig till en plåtslagare, både redan från gymnasienivå, men även senare i livet. Om du vill plugga till en plåtslagare på gymnasiet borde du välja bygg- och anläggningsprogrammet och sedan välja plåtslageri som inriktning. Det är tyvärr inte alla skolor som erbjuder det som inriktning, men du kan fortfarande plugga till det. Du gör då en lärlingstid samtidigt som du pluggar, vilket klart är en fördel. Ett annat sätt att bli en plåtslagare är att plugga via arbetsförmedlingen eller via Komvux. Det är en utbildning som tar cirka ett år, och efter detta arbetar du som en lärling. Hur lång tid lärlingstiden är beror på vad för erfarenhet du har sedan tidigare, men den är mellan 1,5-2,5 år. Ett annat sätt att bli plåtslagare är att bli utbildat på plats som företagslärling, och detta tar cirka 4 år om du inte har erfarenhet sedan tidigare.
Hur ser arbetsmarknaden ut för en plåtslagare?
För dig som funderar på att bli en plåtslagare finns det goda nyheter då det finns ett behov av plåtslagare i Sverige. Enligt arbetsmarknadsprognoser kommer det att saknas runt 2000 plåtslagare under 2021. Detta betyder att det kommer att vara enklare att få en anställning efter avklarad utbildning, eller direkt med firman du gjorde praktiken på. Att arbeta som en plåtslagare är för dig som älskar att arbeta med händerna, som kan arbeta självständigt och i alla väder.
Andra inlägg
- Skapa en solid grund med dränering i Västerås
- Stadsbilden förändras med arkitekt i Stockholm
- Brandisoleringens roll inom förebyggande brandskydd
- Att genomföra en lyckad badrumsrenovering i Norrtälje
- Dränera hus i Örebro och skydda mot fukt
- Få badrummet i Örebro att blomstra med en badrumsrenovering
- Maskinuthyrning som rustar Göteborgs byggande
- IMD skapar medvetenhet genom individuell mätning och debitering
- Flyttfirmor i Solna kan konsten att flytta smidigt
- Vibrationsmätning för säkrare byggen