När man ska bygga eller ändra något på husets utsida – till exempel byta från plåttak till papptak – är det ganska mycket att hålla reda på. I den här texten ges en snabb överblick om hur det är att söka bygglov, samt vilka åtgärder som faktiskt kräver bygglov. Som nämnt ovan kan det krävas bygglov för att byta från plåttak till papptak, en åtgärd som många kanske trodde var bygglovsbefriad. Följande information gäller i Uppsala – tänk på att vissa detaljer kan skilja sig åt mellan olika kommuner. Hör alltid först med kommunen där bygget ska ske först, innan du inleder ett projekt.
Steg i processen
- Först börjar du med att ta reda på om du behöver bygglov eller enbart göra en anmälan. Att byta till exempelvis papptak är ett exempel på något som kräver bygglov (läs mer om detta nedan).
- Sedan upprättar du rätt sorts handlingar. I Uppsalas fall finns samtliga blanketter på deras hemsida för nedladdning. Samma bör gälla i övriga kommuner. Du sparar potentiellt mycket tid genom att vara noga med handlingar. Om din ansökan inte är fullständig kan bygglovet fördröjas med flera veckor.
- När du har lämnat in ansökan tilldelas du, i Uppsala, en personlig handläggare. Den här handläggaren hjälper dig på vägen till ett bygglov. Under tiden granskas din ansökan för att se till att den är fullständig, eller om du behöver komplettera med något.
- Sedan behandlas ärendet som sådant, givet att inga komplement behövdes. I Uppsala gäller att ett beslut ska fattas inom 10 veckor från att ansökan har lämnats in (komplett). Om din ansökan inte beviljas med en gång, blir du kontaktad för att se om det finns några alternativa lösningar.
- Om du har fått din ansökan beviljad får du ett startbesked och kan inleda byggnationen. För vissa komplicerade frågor kan ett tekniskt samråd ha behövt genomföras innan beviljat. Under projektet kommer en kontrollansvarig att löpande se över kontrollplanen och hur den hålls. Om du inte har någon kontrollansvarig är det normalt den som är byggherre som ansvarar för att kontrollerna görs.
Exempel på vad du inte behöver bygglov för
Ibland räcker det med att skicka in en anmälan, istället för att löpa linan ut och ansöka om bygglov. Ett exempel på det är när du gör förändringar som rör husets inre. Det kan till exempel handla om att göra ändringar som berör ventilation, avlopp, eldstäder eller fastighetens planlösning. Vidare finns attefallsreglerna, som till exempel låter dig bygga komplementbyggnader i anslutning till bostaden.
Det här behöver du bygglov för
Det finns givetvis mycket som kräver bygglov, och det vanligaste är att så är fallet. Framförallt gäller det när du ska göra en tillbyggnad eller bygga nytt. Det gäller också i följande fall:
- Om du ska sätta ett plank eller en mur.
- Om du ska ändra det yttre, så som att byta takmaterial, till exempel från plåttak till papptak.
- Om du ska bygga en inglasad terrass
- Ändra byggnadens användningsområde, till exempel från bostad till kontor
Här kan du läsa mer om hur du kan få till ett papptak i Uppsala.
Andra inlägg
- Elektriker i Avesta – en ovärderlig resurs för alla i området
- Takläggare i Norrköping formar stadens siluett
- Stopp i avlopp – en verklighet i många hushåll
- Många fördelar med regelbunden stamspolning i Stockholm
- Att hantera mark som är förorenad och riskerna med denna
- Effektiva tekniker för vibrationsmätning vid markarbeten
- Projektledning i Stockholm för stora och små projekt
- Fasadrenovering i Jönköping – förlänger byggnadens livslängd
- Smidesverkstäder i Stockholm skapar hållbara och väldesignade konstruktioner
- Konstruktionsplanering bakom framgångsrika konstruktioner