En tillbyggnad är ofta förknippad med en massa besvär som man inte räknat med. besvär som dels kan få en att tappa sugen och dels också kan stå i vägen för att tillbyggnaden överhuvudtaget ska kunna ske. Det krävs nämligen i många fall ett bygglov och där det räcker med en nitiskt person på Byggnadsnämnden för att man som villaägare inte ska kunna förverkliga sina drömmar.
Tacksamt är då att det finns tillbyggnader som inte kräver något bygglov och som därmed har en betydligt kortare sträcka mellan första- och sista spik. Ett Attefallshus är ett gott exempel på en bygglovsbefriad byggnad som går att resa i två olika alternativ.
Alternativ nummer ett - Ett väggfast Attefallshus. Det väggfasta attefallshuset får maximalt vara 15 meter 2 stort och gällande höjden så får den ej överstiga den befintliga byggnadens höjd. Det går att göra ett uterum, det går att bygga till köket, det går att skapa ett extra sovrum - så länge man håller sig inom de givna måtten så är det okej.
Alternativ nummer två - Fristående Attefallshus: Ett fristående Attefallshus går att bygga som ett garage, som en carport, som ett förråd eller som en bastu. Det fina dock, det är att det även går att bygga som en komplementbostad. Drar man in el, vatten och ordnar med avlopp samt isolerar så kan man alltså använda det som en extra bostad. Det förutsätter att man har god förvaring, möjlighet att laga mat samt duscha och gå på toaletten. Ett fristående Attefallshus får bygga som hela 25 meter2 och ha en takhöjd på fyra meter upp till nock.
Av dessa två alternativ är helt klart det senare det mest prisvärda som också går att se som en ren investering. Inreder du det som en komplementbostad så kan du ha hela finansieringen klar - och inom kort kunna börja räkna hem pengar. Detta genom att hyra ut ditt Attefallshus till någon som är i behov av en bostad.
Det var faktiskt också en del av tanken med byggnationen i fråga: att lindra lite av den akuta bostadskrisen i våra större svenska städer. Du gör någon en tjänst, och tjänar samtidigt pengar på det. En sund investering på alla sätt.
Inget bygglov - men väl ett startbesked
Det man måste veta är att det krävs ett startbesked innan man bygger ett Attefallshus - oavsett om det handlar om ett fristående sådant eller om ett väggfast. Det ansöker du om hos Byggnadsnämnden i den kommun du bor i. Det brukar vara en snabb hantering och kostnaden varierar från kommun till kommun. Minst 2000 kronor får du dock räkna med.
En viktig sak gällande det fristående alternativet är att det inte får placeras närmare tomtgränsen än 4.5 meter. Om så sker så måste du ha dina grannars tillåtelse. Skulle de ligga en cykelväg, en vanlig väg eller en gångväg bredvis - och närmare än 4.5 meter - så lämnas ingen dispens. Där krävs således en ny placering av din byggnation.
Andra inlägg
- Elektriker i Avesta – en ovärderlig resurs för alla i området
- Takläggare i Norrköping formar stadens siluett
- Stopp i avlopp – en verklighet i många hushåll
- Många fördelar med regelbunden stamspolning i Stockholm
- Att hantera mark som är förorenad och riskerna med denna
- Effektiva tekniker för vibrationsmätning vid markarbeten
- Projektledning i Stockholm för stora och små projekt
- Fasadrenovering i Jönköping – förlänger byggnadens livslängd
- Smidesverkstäder i Stockholm skapar hållbara och väldesignade konstruktioner
- Konstruktionsplanering bakom framgångsrika konstruktioner