Stål är ett kraftigt och stabilt material, och många nya hus har en stålstomme som bas. Sedan kan man utforma huset som man vill med glas eller färgsättning.
Stålstommen kan bli till en kyrka, en galleria eller något helt annat. Ibland kan man se fläktrör i taket och man ser stommens konstruktion. Ibland döljs allt detta med hjälp av akustikplattor och textilier som ska dämpa buller.
Vägg- och golvmaterial är också speciellt anpassat för att stoppa buller, och därför kan man ha både restaurangverksamhet och utbildning i huset som från början var en stålstomme. Det är stålstommen som är det bärande i byggnaden. Den som tänker bygga något i stål måste därför ta kontakt med ett företag som är experter på stålkvaliteter.
Stålstomme enligt standard
Det finns många olika stålkvaliteter, och dem väljer man inte på måfå. Det krävs noggranna mätningar och detaljerade ritningar innan man kan sätta igång med ett bygge. Balkar ska hålla för ett högt tryck, och det är skickliga ingenjörer som beräknar hur mycket material det går åt och vilken standard på stålet man ska beställa.
I konstruktionen är det en stålstomme man utgår från, och sedan bygger man på med fläktanordningar, sladdar för elektricitet och ett fungerande VVS-system. Det besökare ser är väggarna, som gärna får vara ljudabsorberande och golvet som ofta är fogfritt, starkt och lättskött. Tittar man upp i taket kan man ibland se både ventilationsrör och sladdar, men ofta är dessa dolda bakom ett nedsänkt innertak. Då ser man kanske en stjärnhimmel med spotlights.
Andra inlägg
- Skapa en solid grund med dränering i Västerås
- Stadsbilden förändras med arkitekt i Stockholm
- Brandisoleringens roll inom förebyggande brandskydd
- Att genomföra en lyckad badrumsrenovering i Norrtälje
- Dränera hus i Örebro och skydda mot fukt
- Få badrummet i Örebro att blomstra med en badrumsrenovering
- Maskinuthyrning som rustar Göteborgs byggande
- IMD skapar medvetenhet genom individuell mätning och debitering
- Flyttfirmor i Solna kan konsten att flytta smidigt
- Vibrationsmätning för säkrare byggen