Sommaren är tiden då vi svenskar har den nödvändiga tiden för att renovera, reparera och bygga nytt och detta tack vare vår semester. Inte sällan så sker dessa projekt på utsidan av husets kropp där vi passar på att måla om, där vi ser till att byta taket och där vi kanske förverkligar de drömmar vi har om ett helt nytt hus. Det senare har blivit billigare idag än vad det tidigare var och många personer ser ett värde i att köpa mark och på denna slå upp ett nyckelfärdigt hus – exempelvis ett Skidstahus – och detta istället för att betala 6-10 miljoner kronor för ett äldre hus; priser som inte är ovanliga då vi ser till större städer som Stockholm, Malmö och Göteborg. Det finns helt klart ett värde i att få ett nytt, modernt hus av god kvalitet för ett billigare pris.
Detta åsido dock – vi tänkte titta lite närmare på en annan aspekt som förenar de olika projekten som planeras under sommarhalvåret och som ställer till det för många. För: hur agerar du då du ska måla om, då du ska bygga det där drömhuset eller då du ska byta taket och där du upptäcker att det spöregnar?
Väder och vind har försenat, försvårat och medfört enormt höga kostnader för privatpersoner i Sverige. Ett planerat projekt tvingas skjutas på framtiden, man tvingas bo i ett byggkaos och man hinner inte klart med det man planerat att göra. Kort och gott – ett byggprojekt i Sverige ställer lite högre krav på planering än vad ett liknande projekt i exempelvis Spanien gör och där man kan räkna med att solen skiner.
Därmed inte sagt att ett byggprojekt i Sverige ska behöva utgå vid regn och därmed inte sagt att man fullt ut måste lita på vädergudarna innan man sätter igång. Nej, skillnaden mellan ett husbygge i Stockholm och ett motsvarande sådant i Malaga är att man som privatperson måste se till att skydda byggnationen i fråga – något som man lämpligen och på bästa sätt gör genom att hyra ett väderskydd.
Inkludera ett väderskydd i budgeten
Vad är då ett väderskydd? Ja, vi kan likna detta vid ett större tält som placeras över den befintliga byggnaden – eller där denna ska resas – och som helt enkelt gör det möjligt att följa den planering man satt upp. Kort och gott – blåser det, spöregnar eller haglar det så spelar det ingen roll – ett väderskydd sätter vädret ur spel och ser man till hur en budget ska sys ihop så bör man inte missa denna detalj.
Dessutom; man bör agera på samma sätt som man gör då det gäller en byggnadsställning och således vara ute i god tid. Planerar du att bygga ett hus, renovera fasaden på ditt befintliga eller byta ut taket på sin sommarstuga i Stockholm under sommaren så bör du redan under vintern se till att kontakta en uthyrare av väderskydd.
Detta av två anledningar. 1) du får tag på ett väderskydd. Du kommer knappast att vara ensam om att planera en renovering under högsäsongen – sommaren – och det finns inte ett obegränsat antal väderskydd att hyra. 2) det blir betydligt billigare. Ska du hyra ett väderskydd eller en byggnadsställning och är ute i god tid så kommer detta att spara dig enormt mycket pengar i jämförelse med att du i sista sekunden hör av dig.
Priserna stiger ju närmare sommaren man kommer och varför inte? En uthyrare av väderskydd och byggnadsställningar ser en möjlighet att tjäna mer pengar och kan sätta de priser han tycker är rimliga; finns det en stor efterfrågan – som det gör under sommaren – så kommer också priserna att matcha detta ökade behov.
Skräddarsy ditt väderskydd
Viktigt att poängtera gällande väderskydd är att det finns väldigt många modeller och att man kan välja helt efter form, storlek och material. Rådet vi kan ge här är att du kontaktar en uthyrare som besöker dig och som kan ge dig nödvändigt vägledning kring hur du ska tänka. Kort sagt; vad ska du göra, vad ska byggas, vad ska renoveras – ska det exempelvis svetsas och behöver du skydda material, verktyg och annat vid sidan av?
Du bör ha ett väderskydd som fullt ut är anpassat och skräddarsytt efter dina behov. Besöket brukar allt som oftast vara kostnadsfritt och gällande monteringen av det väderskydd du väljer så ingår detta i det så kallade rot-avdraget. Du får alltså en rabatt på 30% av den totala arbetskostnaden för monteringen och detta oavsett om du bor i Stockholm, Malmö eller i Kiruna. Rot-avdraget är en nationell angelägenhet.
Här kan du läsa mer om olika typer av väderskydd.
Andra inlägg
- Elektriker i Avesta – en ovärderlig resurs för alla i området
- Takläggare i Norrköping formar stadens siluett
- Stopp i avlopp – en verklighet i många hushåll
- Många fördelar med regelbunden stamspolning i Stockholm
- Att hantera mark som är förorenad och riskerna med denna
- Effektiva tekniker för vibrationsmätning vid markarbeten
- Projektledning i Stockholm för stora och små projekt
- Fasadrenovering i Jönköping – förlänger byggnadens livslängd
- Smidesverkstäder i Stockholm skapar hållbara och väldesignade konstruktioner
- Konstruktionsplanering bakom framgångsrika konstruktioner