Det finns ett antal yrken som kräver att man följer en given akademisk bana för att få arbeta inom området i slutändan. Den som exempelvis vill kalla sig för advokat måste först ha studerat till jurist på universitet eller högskola för att sen tjänstgöra som tingsnotarie, bli biträdande jurist och slutligen bli upptagen och godkänd av advokatsamfundet.
Det går inte att arbeta som rörmokare eller it-konsult i 15 år för att sen komma in från sidan och börja jobba som advokat. Samma sak gäller för läkare och glädjande nog för oss medborgare så har alla läkarna en licens och en genomförd utbildning med både teori och praktik. I den här texten kommer vi kort att gå igenom hur man gör för att utbilda sig till ett annat yrke som kräver en given utbildningsväg, nämligen arkitekt. För att få arbeta som arkitekt på ett arkitektkontor så måste du ha genomfört en given utbildning.
Vad är det för utbildning som krävs?
Av naturliga skäl så är den största utbildningen för arkitekter i Stockholm, det är även där som de allra flesta som har valt att driva arkitektkontor finns och det är de som i sin tur anställer arkitekterna. Utbildningen i Stockholm ligger på KTH och är på 300 högskolepoäng vilket innebär 5 års heltidsstudier. Visst finns det en och annan som klarar av att läsa utbildningen på kortare tid än så men det är många fler som tar längre tid på sig än de tänkte 5 åren. När man har läst hela utbildningen och blivit godkänd på sin masteruppsats så är man redo att söka jobb och börja på ett arkitektkontor.
Det finns andra utbildningar där man kan läsa arkitektur som exempelvis byggnadsingenjörsprogrammet eller program med inriktning mot byggproduktion. Med en sådan utbildning så blir du behörig att arbeta som byggnadsritare och andra liknande roller som arbetar tätt ihop med arkitekterna.
Hur blir man antagen till utbildningen?
För att bli antagen till utbildningen så behövs grundläggande behörighet från gymnasiet och generellt sett ganska höga betyg. Det finns skolor även utanför Stockholm som erbjuder arkitektutbildningen men även där brukar lägsta betyg för antagning ligga på en hög nivå. Utöver det så kan man också göra högskoleprovet för att bli antagen. Får du ett väldigt gott resultat där så anses du ha de färdigheter som krävs för att klara av en utbildning till arkitekt. Men det finns också ett tredje sätt att bli antagen och här skiljer sig arkitektutbildningar en hel del från andra utbildningsområden.
För den som exempelvis har haft andra roller på ett arkitektkontor och besitter goda kunskaper i byggnadsritande och arkitektur så kan man bli antagen genom att göra ett arbetsprov. På KTH i Stockholm antas en tredjedel av studenterna genom arbetsprov istället för den vanliga betygsvägen eller med hjälp av högskoleprovet. Är du intresserad av att läsa mer om hur det är att arbeta som arkitekt i Stockholm? Läs då mer här om ett arkitektkontor i Stockholm.
Andra inlägg
- Effektiva tekniker för vibrationsmätning vid markarbeten
- Projektledning i Stockholm för stora och små projekt
- Fasadrenovering i Jönköping – förlänger byggnadens livslängd
- Smidesverkstäder i Stockholm skapar hållbara och väldesignade konstruktioner
- Konstruktionsplanering bakom framgångsrika konstruktioner
- Solceller kan öka lönsamheten för lantbruk
- Begagnade hyllställ och pallställ för trygg och kostnadseffektiv lagringslösning
- Målare i Hägersten gör skillnad med kvalitet och miljöfokus
- Effektiva lösningar för transport och lagring med IBC tank
- En lösning på biluppställning i Stockholm